21/03/2023

Ένα λουλούδι που το λένε Μαργαρίτα.


Αφορμής δοθείσης αυτής της ανάρτησης είναι ένα τραγικό γεγονός όπως είναι πάντα η απώλεια ενός ανθρώπου ο οποίος έφυγε πρόωρα, απότομα και τόσο άδικα από τη ζωή, όταν κατά γενική ομολογία όσων την διάβαζαν και ήξεραν τα διαδικτυακά της (τουλάχιστον) αποτυπώματα, έλεγαν για έναν άνθρωπο με διαύγεια πνεύματος, έντονα παρορμητικού και πάρα πολύ ευαίσθητου. Είχε πολλά να δώσει ακόμα η αγαπημένη μας Μαργαρίτα ως ένα πολιτικό ον έντονα παθιασμένο αλλά και απόλυτα δημοκρατικό και προοδευτικό πλάσμα όπου ήταν.

Ο λόγος το λοιπόν του αφιερώματος είναι η διαδικτυακή γνωριμία με μία Γυναίκα την οποία δεν γνώρισα προσωπικά αλλά μόνο διαδικτυακά. Είναι τόσα όμως αυτά που αποκόμισα την τριετία από το 2007 έως και το 2009 όπου ήταν αυτή κατά κύριο λόγο η διαδικτυακή "γνωριμία" μας που σαν να την είχα γνωρίσει λιγάκι. Το όνομα της είναι Μαργαρίτα και το επώνυμο της ίσως να είναι Κάδμου ή Καμπά ή κάποιο άλλο. Δεν το θυμάμαι ή δεν το ξέρω το κανονικό της επώνυμο. Είναι τόσα πολλά τα χρόνια που την "ξέρω" (πάνω από 15 έτη) και είναι επίσης τόσα πολλά τα χρόνια που δεν έχουμε καμία επαφή (πάνω από 12 έτη) όπου είμαι μπερδεμένος.

Γεννημένη μάλλον το 1970, Παρθένος, και δουλεύοντας αν θυμάμαι καλά στην ΓΓΠΣ κοντά στην Σιβιτανίδειο (πρέπει να την είχα δει κατά τύχη καθώς πήγαινε στον ηλεκτρικό για μία και μοναδική φορά όταν δούλευα στην Σιβιτανίδειο ως αναπληρωτής, ενώ φυσιογνωμικά την ήξερα ή από βίντεο που είχε ανεβάσει με προσωπικές της φωτογραφίες ή επειδή τις είχαμε ανταλλάξει μεταξύ μας -δεν το θυμάμαι επακριβώς ούτε κι αυτό) ήταν ένα άτομο το οποίο ήταν βαθιά χωμένο μέσα στα μονοπάτια του διαδικτύου και πολύ παραγωγικό ως προς αυτό το θέμα. Ήταν πολύ φιλόζωη και είχε σκυλί στο σπίτι της και αν θυμάμαι σωστά είχε και κάποια απώλεια σε αυτόν τον τομέα παλαιότερα.

YOUTUBE 2007-2008
Την γνώρισα στο youtube ως youtuber όπου ήταν και ήμουν και συνεχίζω να είμαι ακόμα. Είχε ανεβασμένα πολλές εκατοντάδες βίντεο φτιαγμένα από εκείνη με τραγούδια αγαπημένων της τραγουδιστών ντυμένα με φωτογραφίες ή βίντεο όπου έβρισκε στο διαδίκτυο και πάρα πολλές τηλεοπτικές σειρές (ίσως και ταινίες) που σε πολλές περιπτώσεις -αν θυμάμαι σωστά- τις είχε ολοκληρωμένα ανεβασμένες ως επεισόδια στο youtube. Αγαπημένο της κινηματογραφικό δίδυμο ήταν οι Λαμπέτη-Χορν.

Το κακό είναι πως αργότερα όταν το youtube αυστηροποίησε τους κανόνες ανεβάσματος βίντεο λόγω πνευματικών δικαιωμάτων εκείνη βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση μιας και είχε πρόβλημα με αυτό το θέμα. Επίσης πρέπει να της είχαν ρίξει και το κανάλι λόγω πολλών αναφορών γι'αυτό συγκεκριμένα. Αλλά αργότερα πρέπει να το ξαναλειτούργησε μέχρι κάποια στιγμή μάλλον που της το έκλεισε οριστικά το youtube για τον λόγο των πολλών αναφορών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Εμείς γνωριστήκαμε από εκεί και αρχίσαμε να επικοινωνούμε με μηνύματα ενώ κάποια στιγμή όταν είχα βρεθεί με άλλους και άλλες youtuber έξω κανονικά για καφέ εκείνη δεν είχε έρθει. Πρέπει να ήταν πολύ φοβισμένη σε αυτό το θέμα, να γνωρίσει δηλαδή άτομα έξω στην κανονική ζωή μέσα από το διαδίκτυο.

STIXOI.INFO 2008
Της είχα γράψει πως ήμουν μέλος του stixoi.info και την έπεισα (;, νομίζω από δική μου παρότρυνση είχε έρθει) να γραφτεί και να ανεβάσει δικά της ποιήματα εκεί. Το έκανε και μάλιστα μου είχε αφιερώσει και ένα της ποίημα από τα λίγα που είχε ανεβάσει. Είχε ανεβάσει και διάφορα ποιήματα της στο youtube τα οποία είχε ντύσει με καλαίσθητη μουσική και όμορφες εικόνες. Δυστυχώς όλα αυτά είναι σβησμένα εφόσον της κατήργησαν το κανάλι της στο youtube.

BLOGGER 2009 και μετά
Μετά το 2009 σιγά-σιγά αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε όπου ήρθε και το δεύτερο της blog "Η ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ ΚΙΡΚΗ" όπου η αισθητική του κι αυτά που ανέβαζε, έστω και με κριτική διάθεση, με τηλεόραση και show bizz με άφηναν εντελώς αδιάφορο. Ενώ οι καθαρά πολιτικές αναρτήσεις της αργότερα, στα χρόνια της κρίσης, είχαν και έχουν να δώσουν αρκετές φορές πάρα πολλά στον γενικότερο διαδικτυακό πολιτικό (διά)λόγο και στην χρήσιμη και εποικοδομητική διαδικτυακή πληροφορία της ευρύτερης κοινότητας που ονομάζουμε "δημοσιογραφία πολιτών".

Από εκεί και μετά μέσα από την εποχή του facebook και του twitter οι δρόμοι μας χάθηκαν οριστικά αλλά πάντα την παρακολουθούσα κι ας διαφωνούσα πολιτικά για τις επιλογές της, από πιο αριστερές πολιτικές θέσεις που έχω εγώ, αλλά, ποτέ δογματικές και ποτέ με τις παρωπίδες και τα γυαλιά ενός άλλου κόμματος πιο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

2023 και το σήμερα
Προσωπικά έχω διαγράψει όλους τους λογαριασμούς στα βασικά social όπως το facebook, twitter, instagram και whatsapp, σε μια συνειδητή απομάκρυνση από αυτού του τύπου διάδρασης και επικοινωνίας. Τους βασικούς λόγους θα δείτε ΕΔΏ.

Είναι το τελευταίο (ελπίζω) αφιέρωμα που κάνω σε έναν διαδικτυακό φίλο/η. Το προηγούμενο που είχα κάνει σε έναν φίλο δεν ήταν καθαρά διαδικτυακό διότι ενώ είχαμε βρεθεί διαδικτυακά μέσω του stixoi.info είχαμε γίνει όμως κολλητοί φίλοι έξω στην πραγματική ζωή για κάποιο σχετικά μικρό διάστημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ βασική
Μέσω βασικά αυτού του αφιερώματος θέλω να κάνω μία μεγαλύτερη αφιέρωση σε όλα τα άτομα που έχω γνωρίσει διαδικτυακά και δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε από κοντά και τέλος δεν γνωρίζουμε τι απέγινε ο καθένας μας ενώ υπήρξαν στο παρελθόν αμοιβαίες συναισθηματικές προσεγγίσεις.

Το βασικό που θέλω να πω και να επισημάνω είναι πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ως τίποτα λιγότερο ή τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο όπου μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, έξω, στην πραγματική ζωή. Αναφέρομαι κυρίως και βασικά στα προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου δεν έχουν το πραγματικό τους όνομα στο avatar τους αλλά ένα ψευδώνυμο και κρύβονται πίσω από αυτό, φοβισμένα τα άτομα αυτά να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τους συνανθρώπους τους ή κι αν έχουν το πραγματικό τους όνομα στο προφίλ τους χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους όχι για μία ουσιαστική, επιδραστική, αμφίδρομη επικοινωνία αλλά όλους τους λόγους που τους απομακρύνουν από αυτήν.

Μέσω της Μαργαρίτας θέλω να το αφιερώσω σε αυτά τα προφίλ. Στα μοναχικά άτομα όπου το διαδίκτυο είναι μία διέξοδος αλλά ταυτόχρονα και μια παγίδα που ενισχύει τελικά την μοναχικότητα τους, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν και νομίζουν πως κάνουν. Έτσι κι εγώ μετά από ένα τεράστιο κύκλο 19 τουλάχιστον χρόνων (τέλη 2002 με τέλη 2021) αποφάσισα να απομακρυνθώ οριστικά από τα social media, σε επίπεδο σχολιασμού και αλληλεπίδρασης, και να έχω μόνο τα ιστολόγια μου όπου θα ανεβάζω τις δημιουργίες μου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ πως το έμαθα
Τελικά παρά όλα αυτά έφτιαξα καινούργιο πάλι λογαριασμό στο twitter για να μπορώ να ενημερώνομαι σωστότερα και αμεσότερα μιας και το mastodon ή τα διάφορα site όπου μπορείς να παρακολουθείς το feedback (rss) των ιστοσελίδων που σε ενδιαφέρουν δεν μπορούν να το πετύχουν αυτό με άμεσο τρόπο όπως τα social και οι πολιτικοποιημένοι χρήστες του. Ψάχνοντας το λοιπόν blogger και site και χρήστες του twitter να παρακολουθήσω με τον νέο μου λογαριασμό που έκανα στις 6 Μάρτη έψαξα και την Μαργαρίτα όπου είδα πως είχε να ανεβάσει κάποια ανάρτηση από τις 20 Ιανουαρίου 2023 τα ξημερώματα.

Αμέσως το μυαλό μου πήγε στο κακό. Είχα πάντα αυτή την υποψία (ποτέ δεν έγινε βεβαιότητα παρά μόνο από αυτά που διάβασα στο twitter και μπορείτε να διαβάσετε και εσείς παρακάτω) για την μοναχικότητα της Μαργαρίτας και εφόσον ήξερα πως ήταν καθημερινή στα social αμέσως μου μπήκαν ερωτηματικά και απορίες. Βέβαια σκέφτηκα σε μία προσπάθεια να απομακρύνω τις κακές σκέψεις πως ίσως συνέβη κάτι πολύ όμορφο στην ζωή της και αυτός ήταν και ο λόγος απομάκρυνσης της.

Οι μέρες περνούσαν και δεν έβλεπα νέα ανάρτηση και σκέφτηκα να της στείλω μήνυμα στο twitter, μέσω της τελευταίας της ανάρτησης μιας και δεν ακολουθούσε ο ένας τον άλλον, καθώς επίσης να της αφήσω σχόλιο στην τελευταία ανάρτηση της στο blog της και να της στείλω ακόμα κι ένα email.
Θα έγραφα και τα εξής: "Μαργαρίτα είσαι καλά; Θέλεις κάποια βοήθεια;" σε μια προσπάθεια να δω αν όλα πάνε καλά. Και ενώ ήμουν έτοιμος να της τα στείλω και επειδή είχαμε να μιλήσουμε και πολλά χρόνια σκέφτομαι την τελευταία στιγμή να κάνω πρώτα μια αναζήτηση στο twitter μπας και μάθω κάτι. Και μαθαίνω.

Οι φόβοι μου έγιναν πραγματικότητα μιας και η διαίσθηση μου είχε χτυπήσει κόκκινο. Έγινα κομμάτια κι ας μην είχαμε πιει ποτέ ένα καφέ μαζί από κοντά. Αν η Μαργαρίτα ήξερα πως είχε δική της οικογένεια ή ήξερα πως είχε κάποιο σύντροφο δεν θα ένιωθα τόσο άσχημα. Και σίγουρα δεν θα έκανα το ίδιο αφιέρωμα -ή και καθόλου αφιέρωμα ίσως. Μία το γεγονός πως έχουμε την ίδια ηλικία, μία το γεγονός πως έχουμε περάσει από τα ίδια διαδικτυακά μονοπάτια (βέβαια εκείνη ήταν σε τρομερά υπερθετικό βαθμό εντονότερη η διαδικτυακή της παρουσία), μία το γεγονός πως είχαμε κάποτε αμοιβαίες συναισθηματικές προσεγγίσεις και μία το γεγονός πως έχω και εγώ μία ελεγχόμενη/περιορισμένη/συνειδητή μοναχικότητα όμως, με έκαναν πραγματικά χάλια χθες που το έμαθα, Κυριακή 19 Μάρτη του 2023.

  • Αφιερωμένο το λοιπόν στις εκούσια ή ακούσια Μοναχικές υπάρξεις αυτού του κόσμου.
  • Αφιερωμένο στην Μαργαρίτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φιλιά Μαργαρίτα εκεί που είσαι. Rest In Power. Τουλάχιστον Δημιούργησες και άφησες Έργο όπου θα υπάρχει στα διαδικτυακά μονοπάτια για όποιον αναζητήσει τις ίδιες διαδρομές με εσένα.

~/.\~

οι σύνδεσμοι της Μαργαρίτας στο διαδίκτυο:


~/.\~

σύνδεσμοι για την Μαργαρίτα στο διαδίκτυο:

στο stixoi.info το 2008 από εμένα

στο youtube το 2008-2010 από τον @nikolaos333

στο twitter τον Φλεβάρη του 2023 από άλλα μέλη

1 σχόλιο:

seizeTHEsky είπε...

Αφιερωμένο εξαιρετικά στην Αγαπημένη Μαργαρίτα (ή Κίρκη)
#RestInPower
@Kirki53794870 @KIRKH_
#ΚΙΡΚΗ70 #kirkh70 #ΚΙΡΚΗ_70 #kirkh_70
#KirkiKadmou #Kirki_Kadmou

Αφιέρωση στην Αγαπημένη Μαργαρίτα (Κίρκη) | ΚΙΡΚΗ70 - kirkh70 - KirkhKadmou - Η ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ ΚΙΡΚΗ
https://youtu.be/YCixT5DFvDI