17/10/2021

Η Ζώη μας ένα ατελείωτο μνημόνιο | Endless Memorandum


Ας το πάρουμε από την πανδημία κι εδώ, και όχι από την αρχή.
Μπαίνεις σε αντισυστημικές διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές να ακούσεις τις ειδήσεις ή διαβάζεις τα tweets από αντισυστημικά μέσα κυρίως και πέφτεις σε μια ατελείωτη επωδό: περικοπές κρατικών παροχών, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, τρομακτική ακρίβεια, καθήλωση μισθών.


Εντάξει αυτή είναι η κανονικότητα μας από το 2010, αλλά τελικά μέχρι πότε; Η δεξιά γενικά σαφώς είναι η χειρότερη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων όπου άρχισε με Σαμαρά-Βενιζέλο αλλά ο #Μητσοτάκη_Γαμιέσαι σπάει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Φυσικά ΔΕΝ αθωώνω καμία μνημονιακή κυβέρνηση από το 2010 μέχρι και σήμερα, αλλά τουλάχιστον, το 2015-2019 πατούσαν και λίγο φρένο στις στροφές...

Εδώ έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Θα μου πεις θα πέσουμε πάλι στο δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω, το φάγαμε στην μάπα 40 χρόνια και είδαμε που κατέληξε: ολομέτωπη σύγκρουση πάνω σε τοίχο. Η πολιτική μου θέση είναι ξεκάθαρη και καθαρογραμμένη ΕΔΏ. Καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν είναι αθώα: όλες είναι συνένοχες στο έγκλημα που συντελείται, απλά σαφώς με διαφορετική βαρύτητα ευθύνης.

Η αφορμή για αυτό το κείμενο είναι ο σημερινός αγώνας της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) για τα αυτονόητα: λιγότερα παιδιά ανά τμήμα (έχουμε πανδημία μην ξεχνάμε), περισσότερα τμήματα, σχολεία, καθηγητές και δασκάλους, υλικοτεχνική υποδομή. Αντί αυτού κλείνουν σχολεία, συγχωνεύονται τάξεις, προσπαθούν μέσα στην πανδημία να περάσουν νόμους για τις αξιολογήσεις των σχολικών μονάδων!

Επίσης είναι και ο εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, καθημερινός αγώνας, του ηρωικού νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων (όλων των ειδικοτήτων δηλαδή που απαρτίζουν ένα νοσοκομείο για να έχει μία εύρυθμη και απρόσκοπτή λειτουργία) που δίνει μια άνιση μάχη με την πανδημία: κλείνουν νοσοκομεία, δεν γίνονται προσλήψεις, δεν φτιάχνονται ΜΕΘ, διέλυσαν την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, κτλ.

Όποιος θέλει για τα παραπάνω να ενημερωθεί και να ενημερώνεται συνεχώς και αναλυτικά ας παρακολουθεί τις ενημερώσεις της ΟΕΝΓΕ και των εκπροσώπων της για την Υγεία στα ΜΚΔ, ενώ για την Παιδεία από: παρεμβάσεις ΠΕ, παρεμβάσεις ΔΕ, Συντονιστικό Αναπληρωτών, ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Κανείς και Καμία δεν μπορεί να πει στην εποχή του διαδικτύου πως δεν είναι ενημερωμένος/η. Μόνο αυτός ή αυτή που ΔΕΝ θέλει.

Τα προβλήματα γνωστά. Λύσεις ΔΕΝ βλέπω.
Και εξηγούμαι: ο Λαός τι κάνει; Αυτή η άμορφη μάζα που αλλού-κοιτάει στα δύσκολα και ξεφαντώνει στα εύκολα, αυτοί οι ιδιώτες-καταναλωτές και όχι Πολίτες (όπως συνηθίζω να λέω) τι κάνουν ακριβώς; Ιδιωτεύουν, Σιωπούν και Κωφεύουν είναι η απάντηση. Μιλάμε για την συντριπτική πλειοψηφία και όχι το γνωστό 5% που παλεύει εδώ και χρόνια και άλλο ένα 5% που συνδράμει "ευκαιριακά" στις αγωνιστικές (και όχι διαδικτυακές) κινητοποιήσεις στη χώρα: από τις ΒΑΠΕ και την Πατριαρχία μέχρι τα σχολεία και τα νοσοκομεία...

*Ας ξαναγράψω για άλλη μια φορά πως αυτό το 5% αν ήταν ενωμένο και αδιάσπαστο και όχι διασπασμένο και δογματοθρεμμένο θα ήταν υπεραρκετό για μία Μεγαλειώδης Αρχή προσπάθειας επίλυσης των πάντων από Ταξική σκοπιά.

**Επίσης θέλω να κάνω μία αναφορά σε έναν άλλο ηρωικό κλάδο που μετρά συνεχώς νεκρούς και που έδωσε τον τελευταίο καιρό μία άνιση μάχη μέσα σε αυτές τις συνθήκες -αλλά τελικά κερδοφόρα!- με μόνο όπλο την ενότητα της βάσης. Αγαπητοί μου αναγνώστες "τα παιδιά":
Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου
Η τελευταία τους νικηφόρα κινητοποίηση παράδειγμα Αγώνα, Πάλης και Ενότητας στη βάση!
Μακάρι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι-άεργοι-άνεργοι-συνταξιούχοι να τους μιμηθούμε σήμερα αλλά και κυρίως σύντομα, στα πρωτοβάθμια σωματεία για αρχή.

***Τελευταία στιγμή σκέφτηκα να κάνω και μια μικρούλα αναφορά για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και πως η χώρα γέμισε από βάσεις, εξοπλιστικά προγράμματα, διμερείς συμφωνίες και ξεπούλημα της γης σε φραγκάτους δυτικοβορειοευρωπαίους -αλλά και funds ευρωπαϊκών, ασιατικών και αμερικανικών συμφερόντων από ξεπούλημα ολόκληρων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας πχ, την "αγορά" των κόκκινων δανείων διαφόρων τραπεζών, κτλ- αλλά θα μου πείτε ποιος χέστηκε; Εδώ έκλεισαν σχολεία, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και δεν κουνήθηκε φύλλο...


Δεν υπάρχουν σχόλια: