28/09/2018

Ιστορικές βιβλιοπροτάσεις για το μετά του 1821 ~ Bookmarks

Γιάννης Σκαρίμπας: το 1821 και η αλήθεια
Νίκος Μπελογιάννης: το ξένο κεφάλαιο στην ελλάδα
Βασίλης Ραφαηλίδης: ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974
Δημήτρης Μπάτσης: η βαριά βιομηχανία στην ελλάδα


17-9-2018
Τον Γιάννη Σκαρίμπα τον γνώρισα από το βιβλίο του το 1821 και η Αλήθεια όχι σε αυτήν του την έκδοση που έχω στην φωτογραφία αλλά μια παλιότερη ως δίτομο βιβλίο. Από όσο μπορώ να ξέρω όμως αυτή της φωτογραφίας είναι η τελική του έκδοση από τις εκδόσεις Κάκτος. Μάλιστα το έχω διαβάσει σχετικά πρόσφατα, αν και ήξερα μέσες άκρες από την πλούσια αρθρογραφία που υπάρχει, μέσω διαφόρων αποσπασμάτων, το κύριο και βασικό του περιεχόμενο. Αυτό δηλαδή πως η επανάσταση απέτυχε
  • "Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι…Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες.Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια.Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αφτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι σ’αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν πάει να πεί διόλου ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας,Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό,αυτό την έφαγε…Η Επανάσταση απότυχε…"
Επίσης γράφει και το εξής:
  • "Και, καμιά, μόνο Κοινωνική επανάσταση δεν πέτυχε και ουδεμία Εθνικοκοινωνική επιχειρήθηκε. Εξαίρεση στάθηκε το 21. Κι ενώ, στη μια του πλευρά (την εθνική) αυτό θριάμβευσε, στην άλλη του (την κοινωνική) ήρθε καπάκι… Οι Τούρκοι έφυγαν και ήρθε… ο Όθωνας!"


Και επειδή όπως γράφω παραπάνω το έχω διαβάσει σχετικά πρόσφατα, καταλαβαίνω και επισημαίνω πόση σημασία έχει να διαβαστεί μετά την ιστορική πανωλεθρία που έχουμε υποστεί όλοι μας που ΔΕΝ μπορέσαμε για άλλη μια φορά να ορθώσουμε ενωμένοι, σε Ταξική βάση όμως, το ανάστημα μας και να μπορέσουμε στοιχειωδώς να ελευθερωθούμε από τον ντόπιο και ξένο δυνάστη τη τελευταία δεκαετία.

Και έτσι για άλλη μια ακόμα φορά από όταν ξεκινήσαμε να παίρνουμε δάνεια (όπως από το 1823-1824 και μετά) χρεοκοπήσαμε τη χώρα μας. Γιατί ναι -μην ακούγεται περίεργο- εμείς αφήσαμε να χρεοκοπήσει, αφού ΔΕΝ ορθώσαμε με Ταξικό πρόταγμα ενωμένοι το ανάστημα μας. Τώρα ζούμε σε ένα προτεκτοράτο, μία μπανανία, μία αποικία Γερμανών, Αμερικάνων και λοιπόν Ευρωπαίων και Νατοϊκών "συμμάχων"-αρπακτικών.

Την Ιστορία γενικά έχει αξία να την διαβάζουμε όταν τα πολιτικά της συμπεράσματα τα χρησιμοποιούμε ώστε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη ως Λαός αλλά και ως μονάδες, δηλαδή, σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Μόνο τότε. Η (πολιτική) θεωρία πρέπει να συμβαδίζει με την (πολιτική) πράξη ώστε να πηγαίνει την κοινωνία -και τις μονάδες που την αποτελούν- μπροστά, ούτε πίσω σαν φάρσα, ούτε στάσιμη σαν έλος.



Δύο τεράστιες σημασίας έργα/βιβλία που πρέπει παράλληλα να διαβαστούν ώστε ο αναγνώστης/ρια να έχει μία πλήρη εικόνα του τι έγινε από το 1821 και μετά είναι να διαβάσει και τα το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα του Νίκου Μπελογιάννη και το Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους, 1830-1974 του Βασίλη Ραφαηλίδη ώστε από μία ανατρεπτική και αντισυστιμική ματιά να καταλάβει κανείς τι συνετέλεσε ώστε αυτή η χώρα ΔΕΝ μπορεί να ορθοποδήσει -εκτός από το κακό (των "πολιτών" εννοώ) μας το κεφάλι.

Επίσης με την ευκαιρία να μνημονεύσουμε και το έργο/βιβλίο Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα του Δημήτρη Μπάτση όπου είναι το αμέσως επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω και που ΔΕΝ πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη αφού αυτό το έργο/σταθμός του(!) ήταν και η αιτία να εκτελεσθεί την αποφράδα εκείνη μέρα Κυριακή 30 Μάρτη του 1952 πλάι στους Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Νίκο Μπελογιάννη.



Γιάννης Σκαρίμπας: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Νίκος Μπελογιάννης: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Βασίλης Ραφαηλίδης: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Δημήτρης Μπάτσης: ΒΙΒΛΙΟnet

αφιέρωμα στο Βασίλη Ραφαηλίδη στο blog μου

ο Βασίλης Ραφαηλίδης στον www.enallaktikos.gr
ο Γιάννης Σκαρίμπας στον www.enallaktikos.gr
ο Νίκος Μπελογιάννης στον www.enallaktikos.gr
ο Δημήτρης Μπάτσης στον www.enallaktikos.gr
ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο antikleidi.com

Ιστορία της οικονομίας της Ελλάδας: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Διαβάσαμε: Νίκος Μπελογιάννης – Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα

τα παραπάνω αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα είναι από εδώ:
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Σκαρίμπα "Το '21 και η αλήθεια"
Γιάννης Σκαρίμπας: «Το 1821 και η αλήθεια» [2 τόμοι]

Δεν υπάρχουν σχόλια: