16/06/2023

Πρόσφυγες-Μετανάστες: η διαδρομή του θανάτου προς την Ευρώπη


Με αφορμή την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο και ειδικότερα σε περιοχή ευθύνης του Ελληνικού Λιμενικού, με τους διασωθέντες πρόσφυγες να λένε πως τους τραβούσε με σκοινί το Λιμενικό και από λανθασμένους χειρισμούς (εκούσιους ή ακούσιους) βούλιαξαν το σαπιοκάραβο και τέλος επειδή ξανανέβηκε στο twitter ένα βίντεο με ένα μοιρολόι ενός Σύριου πρόσφυγα, βάζω κάτω τις σκέψεις μου.

Η φωτό πιο πάνω είναι από ΕΔΏ ενώ το κολλάζ από εμένα. Όπως αναφέρει το άρθρο η φωτό προέρχεται από το Ελληνικό Λιμενικό. Άρα αμέσως γεννιούνται τα ερωτηματικά φτάνοντας, με τις μαρτυρίες και την λογική συνέχεια των γεγονότων, στη εγκληματική μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ. Η ζωή σταμάτησε στην Πύλο.

Αν υπήρχε Λιβύη και Καντάφι οι μισοί ίσως θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί. Αν θέλετε να βρείτε ποιος ευθύνεται για την δημιουργία προσφύγων και μεταναστών από Ασία και από Αφρική, αναζητείστε, τους υπεύθυνους της αποικιοκρατίας, των βομβαρδισμών και των πολέμων (και κυρίως αυτά με δυτικά όπλα), των ανατροπών κυβερνήσεων και τον σκοτωμό λαϊκών αγωνιστών, των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων, την ροή χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών ομάδων και οργανώσεων. Και όλα αυτά μόνο τους 3-4 τελευταίους αιώνες, δεν χρειάζεται να πάμε πιο παλιά.

"Ο εχθρός σας δεν είναι ο πρόσφυγας.
Ο εχθρός σας είναι εκείνος που τον έκανε πρόσφυγα."
Tarig Ramadan

Με όλα αυτά ο Μητσοτάκης θα πάρει όλη την ακροδεξιά με το μέρος του. Μπορεί και να ξεπεράσει και τους 160 βουλευτές στις εκλογές που έρχονται. Σε μια χώρα λεηλατημένη και φτωχή, που βομβαρδίζεται με ρατσιστικό λόγο και ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη συστημική προπαγάνδα καθημερινά, η χώρα που στιγματίστηκε από την προσφυγιά και συνεχίζει ακόμα και σήμερα με την μετανάστευση, κατηγορεί και σκοτώνει τους αδύναμους και τους φτωχούς, ενώ χορεύει συρτάκι και είναι γκαρσόνι στους πλούσιους τουρίστες...

Για το παρακάτω μοιρολόι έγινε η ανάρτηση, μιας και ήθελα να το έχω στο blog μου. Το είχα ακούσει μόλις είχε πρωτοβγεί όπου μάλλον είναι από τα παράλια της Λέσβου και αμέσως το θυμήθηκα και κατάλαβα πως δεν είναι από την προχθεσινή τραγωδία.
Δυστυχώς είναι από τα πιο ενδεικτικά της τραγικής αυτής συνθήκης που ζούμε από το 2011 και μετά, δηλαδή ειδικά μετά την διάλυση της Λιβύης και της Συρίας από το ΝΑΤΟ και τους στενούς συμμάχους του (aka Ισραήλ και πετρομοναρχίες).

ΤΡΑΓΟΥΔΙ~ΘΡΗΝΟΣ ΣΥΡΙΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ



"Αχ θάλασσα δώσε μας αγάπη. Κοίτα τι μας συμβαίνει. Μην στέλνεις τα κύματα εναντίον μας. Είμαστε Σύριοι, στ΄ορκίζομαι. Η ιστορία μας είναι λυπητερή. Αχ, δεν θα το πιστέψεις, αλλά τα δάκρυά μας μπορούν και σένα να πνίξουν. Τόσο πολύ κλάψαμε. Δεχτήκαμε όλους τους ανθρώπους με ευγένεια και αγάπη. Αλλά όταν πέσαμε, μας πρόδωσαν. Κανείς δεν έκλαψε για μας. Αχ, σήμερα όλος ο κόσμος, μας εγκατέλειψε. Αχ θάλασσα σταμάτα τα κύματα. Υπάρχουν παιδιά στις βάρκες, που είναι οι αναμνήσεις μας. Είναι οι ζωές μας είναι σε αυτές τις βάρκες. Στο ορκίζομαι, τα δάκρυά μας θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις θάλασσες του κόσμου. Τα παιδιά μας έχασαν την παιδικότητά τους στα κύματά σου. Και αυτά σκότωσαν τα παιδιά μας. Αχ, θάλασσα, άσε τα κύματά σου να μας λυπηθούν και να μας φροντίσουν σαν μητέρα. Αχ, για μας τους Σύριους η μοίρα είναι βαριά. Αφήστε μας να έχουμε ειρήνη. Μόνο αυτό θέλουμε. Και τώρα.... θα πορευτούμε για να βρούμε κάποια γαλήνη".

~/.\~

το αυθεντικό (μάλλον) βίντεο είναι από εδώ:
Το σπαρακτικό τραγούδι-θρήνος του Σύριου πρόσφυγα μόλις φτάνει στα ελληνικά παράλια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: