19/11/2021

Σχολιασμός επικαιρότητας | Μια συζήτηση για τη ελληνική δημοσιογραφία και την πανδημία.





Την Κυριακή 14 Νοέμβρη συμμετείχα στην εκπομπή του Kontra Channel "Το Βήμα Του Λαού" που παρουσιάζει ο Δημήτρης Χατζηνικόλας μαζί συνήθως με συμπαρουσιαστές άλλους δημοσιογράφους, στην οποία συζητήθηκε από όλους το θέμα της δημοσιογραφίας και της πανδημίας με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας.
Προσωπικά μίλησα δυστυχώς ελάχιστα (περίπου 4') και ίσως είχα τον μικρότερο χρόνο από όλους και όλες. 1,5 ώρα στην δίωρη εκπομπή είχαν περίπου όλοι οι ομιλούντες πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους και επειδή ήταν πολλοί και ορισμένοι με ένταση, ο χρόνος φάνηκε πολύ λίγος. Το βίντεο που αναρτώ ξεκινά ακριβώς στο σημείο που αρχίζω να μιλώ. Δείτε το όλο το βίντεο, έχει ενδιαφέρον, μιας και η συζήτηση αναπτύσσεται από ένα ευρύ φάσμα απόψεων και διχογνωμιών.

Παρακάτω η αποδελτίωση των λεγόμενων μου:

"Θα ήθελα πρώτα απ'όλα να σας πω μπράβο για την εκπομπή που εκπέμπει το κανάλι και εσάς προσωπικά αλλά και το κανάλι και βασικά για να αρχίσω από το θέμα της δημοσιογραφίας. Θα ήθελα να πω αρχικά ας πούμε ότι και για το Kontra Channel ότι έχει και άλλη εκπομπή ας πούμε όπως της κυρίας Γιάμαλη και γενικά τα δελτία ειδήσεων είναι σε καλό επίπεδο. Βέβαια να πως και το αρνητικό γιατί θα ήθελα να ξεκινήσω και με αυτό ότι υπάρχει ένας βουλευτής της "σχολής Καρατζαφέρη" στο κανάλι ο οποίος δεν θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να εκπέμπει από το κανάλι σας τέλος πάντων ή να μην του δίνει κανένας βήμα τέλος πάντων αυτής της "σχολής Καρατζαφέρη" που ξέρουμε όλοι που κατάληξε...
[...]
Εννοώ τον κύριο Βελόπουλο. 
[...]
Ναι σωστά είναι αρχηγός κόμματος. Λοιπόν εντάξει αυτή είναι η άποψη μου, η άποψη μου είναι αυτό για αυτήν την κατηγορία των πολιτικών.
[...]
Ναι γιατί πριν το δελτίο ειδήσεων ήταν αυτός ο κύριος και έκανε την δικιά του εκπομπή που έκανε και την προπαγάνδα του σαφώς, τέλος πάντων. Ας μην πιάσω με αυτό.

Αλλά θέλω να πω πιάνω το νήμα από αυτό γιατί εμένα η δημοσιογραφία με απασχολεί κυρίως από το βήμα των πολιτών: δηλαδή πως οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν τι είναι καλό και κακό γι'αυτούς. Άρα δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι τα ιδιωτικά ΜΜΕ μπορούν να μας προσφέρουν μια αντικειμενική όσο τρόπων τινά ενημέρωση. Βέβαια έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από την δημόσια τηλεόραση, που πράγμα ας πούμε μια τέτοια εκπομπή η δημόσια τηλεόραση δεν την έχει κάνει και γενικά δεν έχει κάνει πάρα πολλά η δημόσια τηλεόραση, ειδικά εμείς που παλέψαμε ή όσοι παλέψανε τέλος πάντων, όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ. Από εκεί και πέρα η δημόσια τηλεόραση, βασικά δεν ήταν ποτέ δημόσια, κρατική τηλεόραση είναι και βλέπουμε ότι η προπαγάνδα έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα.

Λοιπόν εγώ ήθελα να σταθώ σε αυτό το σημείο, στο σημείο των πολιτών. Ότι οι βασικοί υπεύθυνοι όπως και στις εκλογές είναι βασικά οι πολίτες, δεν είναι οι πολιτικοί, οι πολιτικοί κάνουν τις δουλειές τους, ο καναλάρχης ο οποίος μπορεί να είναι ένας εφοπλιστής, κάνει την δουλειά του. Σημασία έχει ότι εσύ μετά από δέκα χρόνια μνημόνια δεν καταλαβαίνεις ότι το MEGA, το SKAI, το STAR, το ALPHA παίζει το ρόλο του; Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορούμε να ρίχνουμε συνέχει τις ευθύνες στους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους. Εγώ αυτό με πειράζει περισσότερο. Δηλαδή συνέχεια ο Έλληνας θέλει να βρίσκει ένα αποκούμπι ότι πάντα φταίει ο άλλος και δεν κοιτάει τον καθρέφτη του.

Προσωπικά η άποψη μου είναι αυτή. Ας αρχίσουμε από αυτό δηλαδή. Ας αρχίσουμε ότι το διαδίκτυο μας δίνει τα μέσα ώστε να μπορούμε να ενημερωθούμε πιο σωστά. Βέβαια επειδή εγώ είμαι και blogger είμαι και ξέρω από "δημοσιογραφία πολιτών" και ασχολούμαι από το διαδίκτυο από το 2002, ξέρω πολύ καλά ότι το διαδίκτυο δεν είναι πανάκεια γιατί είδαμε δυστυχώς με πολύ επώδυνο τρόπο ότι στην πανδημία το διαδίκτυο έπαιξε πολύ αρνητικό ρόλο, έτσι; Έπαιξε το ρόλο των αντιεμβολιαστών και όλου του ψεκασμένου κόσμου τέλος πάντων και θέλει προσοχή και το διαδίκτυο."



Δεν υπάρχουν σχόλια: