16/06/2015

Φωτορεπορτάζ του οδοιπορικού για τον Άρη Βελουχιώτη 6 και 7 Ιούνη 2015 ~ Aris Veluchiotis, the rebellious

Φωτογραφίες από το οδοιπορικό που έγινε στις 6 και 7 Ιούνη 2015 προς τιμή του ανυπότακτου αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα). Έγινε από τη Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων και από τις εργατικές λέσχες του λεκανοπεδίου Αττικής Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου και Νέας Ιωνίας.































































Σάββατο 6 Ιούνη
Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού ήταν η πλατεία λαού στη Λαμία εκεί όπου ο Άρης εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο του κλείνοντας με τη φράση «Ζήτω ο κυρίαρχος λαός».

Δεύτερος σταθμός ήταν ο Γοργοπόταμος όπου με επικεφαλής τον Άρη πραγματοποιήθηκε μια κορυφαία στιγμή της Αντίστασης κι ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας.
Τρίτος σταθμός ήταν ένα οδοιπορικό μέσα στην πόλη των Τρικάλων στην ιστορία των αγώνων του λαού της πόλης σε σημεία στα οποία μίλησαν μέλη της λέσχης Τρικάλων. Τα κεντρικά σημεία στάσης ήταν: 1) οι φανοστάτες του Φρουρίου της πόλης, 2) το μνημείο της Αγροτικής εξέγερσης, 3) η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο άγαλμα του στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ στρατηγού Στέφανου Σαράφη και 4) η πλατεία Ρήγα Φεραίου όπου στις 17 Ιούνη του 1945 σε μια επίδειξη κανιβαλισμού κρεμάστηκαν σε έναν από τους φανοστάτες της τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα. Στην ίδια πλατεία όπου στις 18 Απρίλη του 1944 κρεμάστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους πέντε ΕΠΟΝίτες παλικάρια της πόλης.
Μετά τη μαζική αντιφασιστική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: "Ο ανυπότακτος οργανωμένος λαός: τότε και τώρα". Η συζήτηση έκλεισε με τον χαιρετισμό των Μαρία - Ρόζα και Δάφνη Κλάρα, ανιψιών του Άρη Βελουχιώτη

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα όπου εικάζεται ότι ήταν το σημείο του φανοστάτη από τον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα από τους δοσίλογους, τους ταγματαλήτες και τον "εθνικό" στρατό.
Δυστυχώς μετά από πέντε μέρες ο δήμος Τρικάλων κατέβασε την αναμνηστική πλακέτα.

Κυριακή 7 Ιούνη
Την επόμενη μέρα ξεκίνησε το οδοιπορικό για τη Μεσούντα της Άρτας και τον τόπο θυσίας του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και του πιστού μαυροσκούφη συντρόφου του.
Στη συνέχεια και, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε από λίγους συντρόφους-συναγωνιστές (που είχαν έρθει και από Λάρισα και από Ήπειρο και από αλλού) η κατάβαση στο φαράγγι του Φάγγου, εκεί όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή περικυκλωμένοι από παρακρατικές συμμορίες της Δεξιάς και τμήματα της Εθνοφυλακής.

για περισσότερες πληροφορίες
Προετοιμάζοντας το διήμερο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη
"Άρης Βελουχιώτης: 70 χρόνια ασύλληπτος". Βίντεο της συνέντευξης για τις εκδηλώσεις, στην ΕΤ3.
Διήμερο οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη
"Ηρωϊκή" ενέργεια του Δήμου να κατεβάσει την τιμητική πλακέτα για τον Άρη και τον Τζαβέλλα...

σύνδεσμοι
Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων
Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Εργατική Λέσχη Καλλιθέας
Εργατική Λέσχη Περιστερίου
Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας
Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΛΕΣΧΩΝ
στις οποίες είναι και ο συντάκτης του ιστολογίου παρών














τελευταία ενημέρωση ανάρτησης
16-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: